Το GeoGebra (σύνθεση των λέξεων geometry και algebra) αποτελεί διαδραστικό λογισμικό γεωμετρίας για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τα περισσότερα τμήματά του αποτελούν ελεύθερο λογισμικό. Το GeoGebra έχει γραφτεί σε γλώσσα Java και συνεπώς διατίθεται για διάφορες πλατφόρμες. Οι διδασκαλίες που ακολουθούν έχουν γίνει στα σχολεία του νομού Λέσβου από καθηγητές των μαθηματικών, ώστε να δημιουργηθεί μία βάση από την οποία οι καθηγητές θα μπορούν να δανειστούν ιδέες για την διδασκαλία τους.
Παρουσιάζονται τα βήματα για την κατασκευή των διχοτόμων του έκκεντρου και του εγγεγραμμένου κύκλου.
Περιγραφή κατασκευής παραλληλογράμμου, ορθογωνίου, ρόμβου και ιδιοτήτων με το πρόγραμμα Geogebra.
Ορθογώνιο σύστημα συντεταγμένων. Πως εισάγουμε μια συνάρτηση. Παράγωγος, ολοκλήρωμα συνάρτησης.
Εισαγωγή συναρτήσεων, τριγωνομετρικές συναρτήσεις, συνάρτηση με διπλό τύπο.
Ο δρομέας στο Geogebra. Περιγραφή και εφαρμογές.
Πως εισάγουμε μια κωνική στο Geogebra. Κίνηση μέσω δρομέα.
Πως εισάγουμε κείμενο στο Geogebra. Η χρήση του Latex.
Περισσότερα για τα κουτιά απόκρυψης-εμφάνισης. Συμμετρίες.
Διάφοροι τρόποι κατασκευής τετραγώνου με το Geogebra.
Πως κάνουμε ένα σχήμα και πως το μεταφέρουμε στον κειμενογράφο (π.χ. Word) - Μάθημα 1ο.
Πως κάνουμε ένα σχήμα και πως το μεταφέρουμε στον κειμενογράφο (π.χ. Word) - Μάθημα 2ο.
Πως κάνουμε ένα σχήμα και πως το μεταφέρουμε στον κειμενογράφο (π.χ. Word) - Μάθημα 3ο.
Αυτόματη κίνηση, προσωρινή παύση, επαναφορά, έλεγχος με ένα μόνο πλήκτρο.
Πως ένα παραλληλόγραμμο μετασχηματίζεται σε ισοδύναμο ορθογώνιο. Για τη διδασκαλία του εμβαδού του παραλληλογράμμου.
Μετασχηματισμός στροφή, παραδείγματα.
Εφαρμογή του μετασχηματισμού στροφή: κύλιση ενός νομίσματος για την μέτρηση ενός κύκλου και εισαγωγή εικόνας στο Geogebra.
Εργαλείο κατασκευής κάθετου τμήματος από σημείο προς ευθεία.
Δημιουργία και διαχείριση εργαλείων στο Geogebra. Εργαλείο κατασκευής ύψους τριγώνου. Η εντολή αν και η ιδιότητα σύμβουλος.
Χρήση των εντολών λίστας: ακολουθία, στοιχείο λίστας, μήκος, άθροισμα στοιχείων λίστας, κράτησεάν, πρώτος, τελευταίος.
2η Εφαρμογή: Κατασκευή ν ισοπλεύρων τριγώνων με πλευρές τους διαδοχικούς όρους γεωμετρικής προόδου.
3η Εφαρμογή: Έλεγχος πρώτου αριθμού, διαιρέτες αριθμού. H εντολή fgcolor.
Μέσα από την εφαρμογή: Γεωμετρική δικαιολόγηση της ταυτότητας (α+β)^2=α^2+2αβ+β^2, δίνεται ο τρόπος ελέγχου της κίνησης πολλών αντικειμένων του Geogebra με ένα δρομέα. Η κίνηση που περιγράφεται είναι μια μεταφορά κατά μήκος ενός τόξου. Επίσης δίνονται κάποια στοιχεία του αρχείου εντολών και της μπάρας πλοήγησης για τα βήματα μιας κατασκευής.
Η έκδοση 4 του Geogebra δίνει στο πρόγραμμα νέες δυνατότητες. Στο βιντεομάθημα αυτό δίνονται απαντήσεις στο πως χειριζόμαστε τα νέα εργαλεία που έχει η αναβάθμιση αυτή μέσα από μία εφαρμογή. Στην εφαρμογή ο μαθητής εξασκείται στην πρόσθεση και τον πολλαπλασιασμό ακεραίων εργαζόμενος μόνος του ή με την εποπτεία του εκπαιδευτικού. Στο τέλος δίνεται και στατιστικό αποτέλεσμα της δουλειάς του.
To geogebra 4 δίνει νέες δυνατότητες στον χρήστη και προγραμματιστή. Στο μάθημα αυτό εξηγείται πως κατασκευάζεται ένα μενού που κανείς μπορεί να κινείται από την μία περίπτωση στην άλλη γρήγορα και χωρίς προβλήματα επικαλύψεων. Για να κατεβάσετε τα αρχεία geogebra.
Στο 26ο μάθημα περιγράφονται οι νέες δυνατότητες που δίνει το Geogebra 4 στην κίνηση. Η κίνηση μπορεί να ελέγχεται με ένα κουμπί που να αλλάζει όνομα ή μορφή και που προγραμματίζεται πιο εύκολα. Για την παρουσίαση των ιδιοτήτων χρησιμοποιήθηκε αρχείο Geogebra που αφορά διδασκαλία της y=1/2x^2 στο Γυμνάσιο και που επιμελήθηκε ο συνάδελφος και συνεργάτης του blog Ντικράν Ματοσιάν.
Οι εντολές "ΓράφημαΑργό", "ΕναρξηΚίνησης", "Σμίκρυνση" "κορυφή". Εφαρμογή: Γραφική παράσταση της συνάρτησης f(x)=1/2x2.
Στο μάθημα αυτό περιγράφονται και συγκρίνονται οι εντολές του προγράμματος Geogebra, ΤυχαίαΚατανομήΑνάμεσα, ΤυχαίοΣτοιχείο. Γίνεται η χρήση τους σε μια εφαρμογή στην πρόσθεση πραγματικών αριθμών που ο μαθητής εργάζεται μόνος του ή με την παρουσία του εκπαιδευτικού και επιλέγει Σωστό ή Λάθος.
Στο μάθημα αυτό περιγράφονται τα εργαλεία: «Σύνδεση – Αποσύνδεση σημείου», «Σταθερό Περιστρεφόμενο Πολύγωνο» και η κίνηση σημείου σε ορισμένη τροχιά, μέσα από μια εφαρμογή για την ισότητα δύο πολυγώνων.
Στο μάθημα αυτό περιγράφεται πως μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα στερεό στην επιφάνεια του Geogebra και να μελετήσουμε τις ιδιότητες του.
Το CAS δίνει τη δυνατότητα στο πρόγραμμα Geogebra από ένα πρόγραμμα παρουσίασης διδασκαλιών να γίνει και ένα ισχυρό υπολογιστικό εργαλείο.
Δημοσιεύουμε το βίντεο αυτό που δίνει σύντομα τις πιο σημαντικές διαφορές στην εμφάνιση (μενού, όψεις) μεταξύ των εκδόσεων 3 και 4 του προγράμματος Geogebra. Το μάθημα απευθύνεται σε νέους χρήστες του προγράμματος Geogebra που θέλουν να δουν τα βιντεομαθήματα και επειδή τα πρώτα 24 έχουν γραφεί στο περιβάλλον του geogebra 3 πιθανόν διαφορές στην όψη του προγράμματος να τους μπέρδευε. Το μάθημα απευθύνεται και σε χρήστες του προγράμματος που έχουν ασχοληθεί με την παλαιά έκδοση του προγράμματος και δεν είναι εξοικειωμένοι στην νέα έκδοση.
Εντολές του CAS, λύση συστήματος, εξίσωσης, ανίσωσης, Ορίζουσα πίνακα, διαίρεση, πηλίκο, υπόλοιπο, απλό κλάσμα, ΕΚΠ, ΜΚΔ πολυωνύμων.
Στο μάθημα αυτό περιγράφεται ένας διαφορετικός τρόπος για το πως μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα στερεό στην επιφάνεια του Geogebra και να μελετήσουμε τις ιδιότητες του.