Η Επανάσταση του 1821. Ένα δύσκολο εγχείρημα μιας περίπλοκης κοινωνίας

Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis

Έτος: 2016

Διδάσκων: Μαρία Ευθυμίου

Περιγραφή Μαθήματος

Ο Πόλεμος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας διήρκεσε περίπου επτά χρόνια κατά τα οποία οι εσωτερικές πολιτικές διεργασίες και συγκρούσεις αποδείχθηκαν εξίσου σφοδρές με εκείνες στα πεδία των μαχών και στα κέντρα αποφάσεων της διεθνούς διπλωματίας. Μέσα από περίπλοκες αλλαγές των πραγμάτων και την πολυπρόσωπη επέμβαση της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας δημιουργήθηκε το πρώτο ανεξάρτητο εθνικό κράτος στην ελληνική ιστορία, ορίστηκαν τα σύνορά του καθώς και ο πρώτος Κυβερνήτης του, ο Κερκυραίος Ιωάννης Καποδίστριας. Τα γεγονότα αυτά απετέλεσαν εφαλτήριο για περαιτέρω εξελίξεις εντός και εκτός Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Video-Διαλέξεις

Διάλεξη 01: Πόλεμος της ανεξαρτησίας - Επανάσταση: προσεγγίσεις και ερμηνείες

1. Χαρακτηριστικά σημεία της πορείας της επανάστασης του '21. 2. Ποιό ήταν το αίτιο; Τα δεινά, η αυτοπεποίθηση ή η οικονομική κρίση; 3. Πόλεμος ανεξαρτησίας, εξέγερση, αποστασία ή επανάσταση;

Διάλεξη 02: 1821: οι ερμηνείες μιας επανάστασης

1. Η θέση της Εκκλησίας υπό την Οθωμανική κυριαρχία. 2. "Πολιτισμικές" φαντασιακές κατατάξεις ως προς τη σύγκρουση Ελλήνων και Τούρκων.

Διάλεξη 03: Τα πριν επηρεάζουν τα μετά: Η Ελληνική κοινωνία σε μετάβαση και ζύμωση

1. Οι αρματολοί της Στερεάς Ελλάδας ως διοικητικοί Οθωμανοί υπάλληλοι. 2. Επισκόπηση της Πελοποννήσου επί Τουρκοκρατίας. 3. Οι Σουλιώτες. 4. Φαναριώτες: οι κατ' εξοχήν "ετερόχθονες".

Διάλεξη 04: Τα δύσκολα βήματα ενός πεισματικού αγώνα, 1821-1822 (α)

1. Η πελοποννησιακή κοινωνία -απόλεμη- υποδέχεται την Επανάσταση. 2. Το μετέωρο βήμα της προσπάθειας για τακτικό στρατό. Το άτακτο του στρατεύματος αιτία παραβίασης συμφωνιών παράδοσης. 3. Τοπικά πολιτικά όργανα με την έκρηξη της Επανάστασης. 4. Η πολιορκία των Πατρών. 5. Η Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου: Οι αποφάσεις της. 6. Σημασία της μάχης των Δερβενακίων. Η μάχη του Πέτα.

Διάλεξη 05: Τα δύσκολα βήματα ενός πεισματικού αγώνα, 1821-1822 (β)

1. Ο Κολοκοτρώνης μετά τα Δερβενάκια και πριν την επερχόμενη Εθνοσυνέλευση. 2. Η Πελοπόννησος διηρημένη σε δύο στρατόπεδα. 3. Η "Αίτηση προστασίας". 4. Η Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας. 5. Η Διεθνής Διπλωματία και η ελληνική υπόθεση μέχρι το 1823.