Το ΕpaCAD επικεντρώνεται στην ενεργειακή μελέτη και την ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίων σύμφωνα με τον Κανονισμό ΕΝεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), τις ΤΟΤΕΕ 20701 και το πρότυπο ISO 13790. Με το ΕpaCAD μπορούμε να μοντελοποιήσουμε εξαιρετικά εύκολα οποιοδήποτε κτίριο και να παράγουμε υπολογισμούς, εκτυπώσεις και σχέδια (σύμφωνα με το υπόδειγμα του ΤΕΕ), καθώς και σενάρια βελτίωσης. Για τη μοντελοποίηση των κτιρίων το πρόγραμμα χρησιμοποιεί τη μέθοδο των γενέτειρων πολυγραμμών η οποία είναι εξαιρετικά εύχρηστη και γρήγορη. Το πρόγραμμα ακολουθεί τα πρότυπτα interface που έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια. Συμβατά λειτουργικά συστήματα είναι τα Windows 8, 7, Vista, XP. Ελάχιστη ανάλυση οθόνης 1024x768, προτεινόμενη ανάλυση 1920x1080.
Η έκδοση 11 του EpaCAD εγκαινίασε τη νέα γενιά λογισμικού TiSoft. Στο βίντεο αυτό παρουσιάζουμε τα νέα χαρακτηριστικά της έκδοσης.
Ξεκινάμε ένα νέο έργο στο πρόγραμμα EpaCAD και δίνουμε τα βασικά του στοιχεία.
Στα πρώτα βήματα μετά τη δημιουργία ενός νέου έργου στο EpaCAD είναι η καταχώρηση των επιπέδων (ορόφων) του κτηρίου.
Η ποιοτική περιγραφή του κτηριακού κελύφους στο πρόγραμμα EpaCAD γίνεται με δομικά στοιχεία. Ένα δομικό στοιχείο είναι ένα σύνολο από δομικά υλικά. Στο βίντεο αυτό βλέπουμε πώς φτιάχνουμε δομικά στοιχεία.
Κατά αντιστοιχία με τα δομικά στοιχεία, το πρόγραμμα EpaCAD χρησιμοποιεί και τύπους ανοιγμάτων. Στο βίντεο αυτό παρουσιάζουμε τον τρόπο με τον οποίο καταχωρούμε τους τύπους των ανοιγμάτων.
Εξετάζοντας ένα κτήριο ενεργειακά, σημαντική συμμετοχή στις θερμικές ροές του έχουν οι θερμογέφυρες. Στο βίντεο αυτό βλέπουμε τις θερμογέφυρες στο πρόγραμμα EpaCAD.
Πολύ μεγάλο ρόλο στην ενεργειακή συμπεριφορά και κατάταξη ενός κτηρίου παίζουν τα συστήματα παραγωγής ενέργειας και ΑΠΕ. Στο βίντεο αυτό παρουσιάζουμε τον τρόπο που τα καταχωρούμε σε ένα έργο του EpaCAD.
Η ενεργειακή μοντελοποίηση του κτηρίου απαιτεί την κατάτμησή του σε θερμικές ζώνες. Κάθε μία από τις θερμικές ζώνες περιλαμβάνει ομοειδείς χώρους. Στο βίντεο αυτό βλέπουμε πώς προσθέτουμε θερμικές ζώνες στο πρόγραμμα EpaCAD.
Ο κύριος όγκος της δουλειάς στην ενεργειακή μελέτη αλλά και επιθεώρηση είναι το γεωμετρικό μοντέλο δηλαδή η περιγραφή του κτηριακού κελύφους με επιφάνειες. Το EpaCAD έχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την επιτάχυνση της διαδικασίας.
Στο βίντεο αυτό βλέπουμε τη δημιουργία μίας κεκλιμένης στέγης στο πρόγραμμα EpaCAD
Οι φεγγίτες σε μία στέγη ή ένα δώμα βελτιώνουν τις συνθήκες φυσικού φωτισμού και κατ' επέκταση την ενεργειακή αποδοτικότητα του κτηρίου. Στο βίντεο αυτό παρουσιάζεται ο τρόπος εισαγωγής φεγγίτη σε μία οριζόντια επιφάνεια με το EpaCAD.
Αφού ολοκληρώσουμε τη μοντελοποίηση του κτηρίου και το επιλύσουμε ενεργειακά με το EpaCAD μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα των υπολογισμών σε πίνακες και γραφήματα.
Στο βίντεο αυτό γίνεται μία ξενάγηση στα σχέδια, τα τεύχη υπολογισμών και την τεχνική περιγραφή που παράγει το πρόγραμμα EpaCAD.
Εκπονούμε μία ενεργειακή επιθεώρηση με χρήση του προγράμματος EpaCAD. Οι πλήρεις οδηγίες βρίσκονται απομαγνητοφωνημένες και εδώ: http://www.ti-soft.com/el/pub/products/software/epacad/inspection.