Η Γραμμική Άλγεβρα ΙΙ διδάσκεται στο 2ο εξάμηνο σπουδών του τμήματος Μαθηματικών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποτελεί την συνέχεια του βασικού μαθήματος της Γραμμικής Άλγεβρας και συνδέει τις έννοιες των πινάκων και των διανυσματικών χώρων με τις λύσεις των γραμμικών εξισώσεων, τις ιδιοτιμές και τα εσωτερικά γινόμενα. Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος είναι η κατανόηση των βασικών εννοιών που συνοψίζονται στη περιγραφή της Γραμμικής Άλγεβρας II, ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των εκπαιδευόμενων και εφαρμογή των εννοιών της Γραμμικής Άλγεβρας στους διάφορους τομείς των Μαθηματικών.
Στην ενότητα αυτή παρουσιάζεται το εισαγωγικό μέρος του μαθήματος.
Μέθοδος εύρεσης λύσεων, γραφή συνόλου λύσεων, μη συμβατά συστήματα Null(A), Ker(f) και Null(A), Im(f) και επίλυση γραμμικών συστημάτων, μέθοδος του Cramer, σημεία σε μία καμπύλη.
Ιδιοτιμές και ιδιοδιανύσματα, αλγόριθμος εύρεσης, γραφική απεικόνιση ιδιοδιανυσμάτων, ιδιοτιμές αντιστρόφου και αναστρόφου και δυνάμεων πίνακα, χαρακτηριστικό πολυώνυμο, όμοιοι πίνακες και ιδιοτιμές.
Ιδιοχώροι, αλγεβρική και γεωμετρική πολλαπλότητα, ανεξαρτησία ιδιοδιανυσμάτων για διαφορετικές ιδιοτιμές, διαγωνιοποίηση, εφαρμογές: πρόβλημα κυνηγού+λείας.
Θεώρημα Cayley-Hamilton και εφαρμογές.
Εσωτερικά γινόμενα σε Ερμιτιανούς και Ευκλείδειους χώρους, ορισμοί και ιδιότητες, μήκος διανυσμάτων.
Ορθογώνια διανύσματα, προβολές, ιδιότητες ορθογώνιας βάσης, ορθογώνιο συμπλήρωμα, προβολές, ανισότητα Cauchy-Scwarz (απόδειξη με προβολή), μέθοδος των Gram-Schmidt.
Ορθογώνιο συμπλήρωμα χώρου γραμμών = μηδενοχώρος του συζυγή αναστρόφου, μέθοδος των ελαχίστων τετραγώνων, ευθεία ελαχίστων τετραγώνων, γενικευμένο εσωτερικό γινόμενο.
Ισομετρίες, διατήρηση του εσωτερικού γινομένου και απεικόνιση ορθοκανονικής βάσης σε ορθοκανονική βάση, ισομετρίες στο επίπεδο: αντικατοπτρισμοί, περιστροφές, ισομετρίες στο R^3, ορθογώνιοι πίνακες, ισομετρίες σε ερμητιανούς χώρους, ορθομοναδιαίοι πίνακες.
Προσαρτημένος πίνακας, φασματικό θεώρημα, αυτοπροσαρτημένες γραμμικές συναρτήσεις και οι ιδιοτιμές τους.
Κανονικοί πίνακες, παραδείγματα, αντίστροφο φασματικού θεωρήματος, αν